Processen & Producten

Inleiding processen

Het produceren van een op maat gemaakt product voor een klant is geen eenvoudige taak. Er zijn verschillende belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, zoals strikte toleranties en functionaliteit, maar ook het vaststellen van de meest optimale productiemethode.

Dit laatste aspect zorgt ervoor dat Fourtec over een breed scala aan productietechnieken beschikt, waardoor vrijwel alle soorten producten kunnen worden vervaardigd. Hieronder vind u een uitgebreide beschrijving van de productietechnieken waarin Fourtec gespecialiseerd is.

We leveren géén standaard gamma maar maatwerk conform uw specificaties.

Omvormtechnieken

Materiaal vervormende processen

Deze techniek, ook wel bekend als buigen of kanten, omvat het buigen van plaatmateriaal om bepaalde producten te creëren. Met behulp van matrijzen en geautomatiseerde machines kunnen we materialen zoals staal, aluminium en roestvrij staal bewerken.

Stansen is een veelzijdige techniek waarbij materiaal wordt uitgesneden om specifieke vormen te creëren. Met behulp van matrijzen en stempels kunnen we snel en efficiënt producten produceren.

Deze methode wordt vaak gebruikt voor het maken van onderdelen voor productieassemblages. Door onze meervoudige matrijzen kunnen we concurrerende prijzen hanteren.

Dieptrekken is een proces waarbij plaatmateriaal wordt vervormd om driedimensionale vormen te vormen, zoals behuizingen, kommen en cilinders.

Door het materiaal geleidelijk in een mal te trekken, kunnen we naadloze en uniforme componenten produceren met een hoge structurele integriteit en dimensionale precisie.

Walsen is een techniek waarbij plaatmateriaal wordt doorgevoerd tussen rollen om de dikte te verminderen en de gewenste vorm te verkrijgen.

Dit proces wordt vaak gebruikt voor de productie van lange, dunne materialen zoals platen, stroken en buizen, met een consistente wanddikte en oppervlakteafwerking

Lastechnieken

Lastechnieken: MIG/TIG, TIG

MIG (Metal Inert Gas) en MAG (Metal Active Gas) lassen zijn twee verwante processen waarbij een continue draad wordt gebruikt als elektrode om het werkstuk te verbinden.

Bij MIG lassen wordt een inert gas zoals argon of helium gebruikt om oxidatie van het smeltbad te voorkomen, terwijl bij MAG lassen actieve gassen zoals koolstofdioxide worden toegevoegd om bescherming te bieden en de laseigenschappen te verbeteren. Deze methode is ideaal voor het lassen van ferro- en non-ferrometalen met hoge lassnelheden en uitstekende laskwaliteit.

TIG (Tungsten Inert Gas) lassen, is een precisie-lastechniek die wordt gekenmerkt door zijn nauwkeurigheid en controleerbaarheid. Bij TIG lassen wordt een niet-smeltende wolfraamelektrode gebruikt om een boog te creëren, terwijl een beschermend inert gas zoals argon wordt gebruikt om het smeltbad en de elektrode te beschermen tegen oxidatie.

Deze methode wordt vaak gebruikt voor het lassen van dunne materialen en bij kritische toepassingen waarbij de hoogste kwaliteit vereist is.

Bij Fourtec streven we naar perfectie in elke lasverbinding die we maken. Onze gecertificeerde lassers zijn experts in het beheersen van deze technieken en passen ze toe met ongeëvenaarde precisie en vakmanschap. Wij leveren lasoplossingen die voldoen aan de strengste normen voor kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Verspaning technieken

Verspanende technieken zoals draaien en frezen (CNC), boren en tappen

CNC (Computer Numerical Control) draaien en frezen stellen ons in staat om nauwkeurige en complexe onderdelen te produceren met ongeëvenaarde precisie en efficiëntie. Met geavanceerde CNC machines kunnen we gedetailleerde ontwerpen omzetten in tastbare producten met kleine toleranties. Denk hierbij aan het draaien van assen, het frezen van oppervlakken of het produceren van complexe componenten. Passinggaten en/of kritische schroefdraadgaten zijn hierbij vanzelfsprekend.

Bij Fourtec streven we naar perfectie in elke verspaningsbewerking die we uitvoeren. Of het nu gaat om het produceren van enkelvoudige onderdelen of complexe assemblages, wij leveren verspaningsoplossingen die voldoen aan de hoogste normen voor kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Working closeup CNC turning cutting metal Industry machine iron tools with splash water.

Giettechnieken

Giettechnieken: zandgieten, spuitgieten, verloren was gieten.

Zandgieten is een van de oudste en meest veelzijdige giettechnieken, waarbij een mal wordt gemaakt door het samendrukken van zand rondom een patroon van het gewenste onderdeel. Nadat het patroon is verwijderd, wordt de holte gevuld met gesmolten metaal of ander materiaal om het gewenste onderdeel te vormen.

Zandgieten biedt flexibiliteit en kosteneffectiviteit voor het produceren van onderdelen in diverse vormen en maten, van enkele stuks tot grotere series.

Spuitgieten is een geautomatiseerd proces waarbij gesmolten materiaal, meestal kunststof, in een mal wordt geïnjecteerd onder hoge druk. Zodra het materiaal is afgekoeld en uitgehard, wordt de mal geopend en wordt het gevormde onderdeel verwijderd.

Spuitgieten staat bekend om zijn snelheid, precisie en herhaalbaarheid, waardoor het ideaal is voor de massaproductie met complexe geometrieën en strakke toleranties.

Verloren was gieten is een precisie-gietproces dat wordt gebruikt voor het produceren van onderdelen met complexe vormen en hoge nauwkeurigheid.

Het proces omvat het maken van een wasmodel van het gewenste onderdeel, het omhullen met een keramische schaal, het smelten van de was uit de schaal en het gieten van gesmolten metaal in de holte.

Verloren was gieten biedt uitstekende oppervlakteafwerking, dimensionele nauwkeurigheid en materiaaleigenschappen, waardoor het geschikt is voor hoogwaardige toepassingen in diverse sectoren.

Fourtec ontwerpt en produceert zelf de gietmallen. 

Kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten , 2K spuitgieten

Is een productiemethode voor het vervormen van kunststof. Voor deze vervorming worden kunststofkorrels gesmolten om vervolgens onder hoge druk te worden geïnjecteerd in een matrijs

Dit proces is geschikt voor allerlei kunststofsoorten en iedere soort heeft weer zijn eigen specifieke eigenschappen. Hierdoor zijn de toepassingsmogelijkheden van kunststof spuitgietproducten heel groot. Het spuitgietproces geeft daarnaast een zeer nauwkeurig resultaat.

2K spuitgieten is een kunststofgiettechnologie waarbij twee kunststofsoorten geïntegreerd worden in één product. Door de twee gesmolten componenten onder hoge druk direct op elkaar te spuitgieten, versmelten de materialen met elkaar waardoor een zeer goede hechting ontstaat. De specifieke eigenschappen van de gebruikte kunststof componenten blijven daarbij behouden.

Plaatbewerking

Assemblage

Bij Fourtec gaan we verder dan alleen het produceren van individuele onderdelen.

Onze assemblagelijn is speciaal ingericht voor het vervaardigen van complexe samenstellingen, maar is daarnaast ook uitermate geschikt voor eenvoudige montage van componenten.

De assemblages voldoen aan de hoogste normen.

Poedercoaten, KTL, electrolytisch verzinken, thermisch verzinken, chromateren , vernikkelen.

Oppervlakte behandelingen

Om de kwaliteit van producten lange tijd te kunnen behouden, is het behandelen van oppervlaktes uiterst belangrijk. Fourtec biedt hiervoor geavanceerde oppervlaktebehandelingen aan, waarmee de duurzaamheid, esthetiek en prestaties van componenten worden verbeterd en aan de eisen van onze klanten voldaan kan worden.

Poedercoaten is een populaire methode waarbij een elektrostatisch geladen poeder op een onderdeel wordt gespoten, waarna het wordt verhit en gesmolten tot een duurzame coating. Deze techniek biedt een uitstekende dekking, corrosiebestendigheid en esthetische afwerking, waardoor het ideaal is voor een breed scala aan toepassingen; van industriële machines tot consumentenproducten.

KTL staat ook wel bekend als Kathodische dompelcoating of Elektroforetisch lakken. Het is een proces waarbij een onderdeel wordt ondergedompeld in een bad met speciale elektroforetische verf en vervolgens blootgesteld aan een elektrische stroom.

Dit resulteert in een gelijkmatige, dunne coating die zich gelijkmatig over het oppervlak verspreidt en zorgt voor uitstekende corrosiebescherming en hechting. KTL-coatings worden vaak gebruikt in de auto-industrie en andere sectoren waar duurzaamheid en kwaliteit essentieel zijn.

Electrolytisch verzinken is een proces waarbij een dunne laag zink wordt aangebracht op een metalen onderdeel door elektrolyse. Deze laag biedt uitstekende corrosiebescherming Deze laag biedt uitstekende corrosiebescherming, waardoor Elektrolytisch verzinken vaak wordt gebruikt voor onderdelen.

Electrolytisch verzinken wordt vaak gebruikt voor onderdelen die worden blootgesteld aan zware omstandigheden, zoals auto-onderdelen en constructiematerialen.

Thermisch verzinken is een duurzame methode waarbij metalen onderdelen worden ondergedompeld in gesmolten zink, waardoor een sterke, hechtende laag wordt gevormd die het onderliggende metaal beschermt tegen corrosie.

Deze techniek biedt uitstekende weerstand tegen roest en slijtage en wordt vaak toegepast op grote structuren, zoals bruggen, leuningen en metalen constructies.

Chromateren, ook bekend als chemisch passiveren, is een proces waarbij een beschermende chromaathoudende coating wordt aangebracht op metalen onderdelen om corrosie te voorkomen en de hechting van verf of andere coatings te verbeteren.

Deze behandeling Deze behandeling wordt vaak gebruikt op en wordt vaak gebruikt op aluminium en zinkgeplateerde oppervlakken in de auto-industrie, de luchtvaart en andere sectoren.

Elke oppervlaktebehandeling die we uitvoeren wordt visueel gecontroleerd en nagemeten. Onze coatings voldoen aan de normen voor kwaliteit, duurzaamheid en prestaties. Benieuwd naar de kwaliteit. Vraag gerust om wat staaltjes.

Materialen

Onze productiemethoden stellen ons in staat om een groot aantal materialen te verwerken en te leveren, waardoor we veel verschillende producten kunnen aanbieden, afgestemd op de specifieke eisen van de klant. Veel voorkomende materialen zijn;